Wat is aardgas?

 

Net zoals aardolie en steenkool, is aardgas een fossiele brandstof. Aardgas bestaat voor 90% uit methaan en koolwaterstoffen. Aardgas is geen hernieuwbare bron van energie, dat wil zeggen dat aardgas langzamerhand uitgeput geraakt. Aangezien zeer veel landen aardgas als bron van energie gebruiken, is dit een wereldwijd probleem. Wil je graag meer lezen over aardgas? Op deze pagina vind je meer informatie.Aardgas


Wat is aardgas?

Aardgas is ruim honderd miljoen jaar geleden ontstaan uit de resten van planten en dieren. Het is te vinden op moerassige plekken waar het gas tegengehouden wordt door kleilagen of zoutkorsten. Op die plekken waar het opstijgende gas tegengehouden wordt, zijn gasvelden ontstaan. De exacte samenstelling van aardgas verschilt per regio. Hoofdzakelijk bestaat aardgas uit methaan, lichte koolwaterstoffen (zoals ethaan of propaan) en extra stoffen zoals koolstofdioxide en stikstof.

Er bestaan twee soorten aardgas. Je hebt warmte-opwekkend aardgas, wat ontstaat door de omzetting van organische deeltjes onder invloed van druk en warmte. Daarnaast heb je ook het biogene aardgas. Dit ontstaat door de fermentatie van bacteriën in organische afzettingen.

Opslag en transport van aardgas

Pijpleidingen worden het vaakst gebruikt om aardgas te transporteren. Hiervoor wordt het gas “samengedrukt”. Aardgas via pijpleidingen transporteren is geen goedkope oplossing, maar het is wel de efficiëntste manier om aan de grote vraag te kunnen beantwoorden. De pijpleidingen zijn gemaakt uit kunststof of metaal en hebben een diameter van 20 tot 100 cm. Een netwerk van pijpleidingen voor aardgas kan oplopen tot 3.000 km. De pijpleidingen gaan via land of onderzees.

Naast de pijpleidingen kan aardgas ook onder druk of als vloeistof vervoerd worden. Aardgas kan net zoals ander gas vloeibaar gemaakt worden. Als aardgas afgekoeld wordt tot -161°C wordt het vloeibaar. Vloeibaar aardgas wordt LNG genoemd. LNG staat voor Liquefied Natural Gas. LNG kan eenvoudig via tanks vervoerd worden.

Uitputting van aardgas

In België is aardgas goed voor zo’n 25% van het energieverbruik. Maar België heeft geen eigen gasreserves. Daarom zijn we afhankelijk van andere landen. Een derde van het aardgas dat in ons land wordt gebruikt, komt uit Nederland. Maar de Nederlandse gasreserves raken stilaan uitgeput. Daardoor beperkt Nederland de uitvoer van gas naar België vanaf 2024. In 2030 gaat de gaskraan volledig dicht. Om hierop voorbereid te zijn moet België aardgas uit andere landen halen.

Wij gebruiken cookies en vergelijkbare technieken om de website te verbeteren en relevante advertenties bij derden te tonen.