Wat is het broeikaseffect?

Het broeikaseffect ligt aan de basis van de klimaatverandering. Duurzame energie ofwel groene energie wordt gezien als de voornaamste oplossing om het broeikaseffect te verminderen. Toch weet niet iedereen wat het broeikaseffect precies is. Hierbij komt nog de belangrijke vraag, wat kunnen we er zelf tegen doen? Op deze pagina vind je meer uitleg over het broeikaseffect.
 Het broeikaseffect


Wat is het broeikaseffect?

Broeikasgassen komen van nature al voor in onze atmosfeer. Gelukkig maar, want anders zou de aarde een pak kouder zijn. Broeikasgassen zorgen er namelijk voor dat de warmte van de zon wordt vastgehouden. De laatste 250 jaar zijn er veel meer broeikasgassen vrijgekomen. Dit wordt door wetenschappers het versterkte broeikaseffect genoemd. Hierdoor wordt nog meer warmte vastgehouden en stijgt de gemiddelde temperatuur. Met andere woorden: de aarde warmt op.

Er bestaan verschillende soorten broeikasgassen. CO2 (koolstofdioxide) is daarvan de meeste gekende. CO2 wordt van nature opgeslagen en vrijgegeven door bomen, maar het komt ook vrij bij het verbranden van fossiele brandstoffen (aardolie, steenkool of aardgas). Daarnaast heb je ook methaan, wat vooral vrijkomt door veeteelt, lachgas, waterdamp en fluorgassen. Dat laatste zit voornamelijk in spuitbussen, maar ook in airco’s of frigo’s.

Voor- en nadelen van het broeikaseffect

Het grote voordeel van het natuurlijke broeikaseffect is dat de aarde zonder de verschillende broeikasgassen een gemiddelde temperatuur van -18°C zou hebben. Nu is de gemiddelde temperatuur 12°C. De atmosfeer bestaat uit een mengsel van verschillende gassen. Deze gassen wijzigen het effect van het zonlicht en verhogen op die manier de temperatuur van de oppervlakte van de aarde.

Het versterkte broeikaseffect daarentegen is wel schadelijk voor het klimaat. Diverse menselijke activiteiten, zoals het verkeer, gebruik van fossiele brandstoffen, etc., zorgen ervoor dat het natuurlijk evenwicht van de gassen in de atmosfeer worden verstoord. Door een verhoogde uitstoot van broeikasgassen, vooral CO2. Deze gassen zitten opgesloten in een speciale laag in de atmosfeer, de ozonlaag genaamd. Dit alles zorgt ervoor dat de gemiddelde temperatuur op aarde stijgt. Dit draagt vervolgens bij aan de klimaatverandering.

Wat kun je zelf doen?

De Europese Unie heeft als doel om de uitstoot van CO2 tegen 2050 drastisch te verminderen. Op die manier kunnen we de stijging van de temperatuur op aarde tegengaan. Maar we kunnen zelf ook ons steentje bijdragen. Naast ons energieverbruik in de gaten houden, kun je ook kiezen voor groene energie. Wij hebben de beste bespaartips voor je op een rijtje gezet. Hiermee kun je op een bewuste manier omgaan met energie en zo helpen om de CO2-uitstoot te verminderen.

Binnenkort kun je via onze vergelijker energiecontracten vergelijken. Hierbij zal je ervoor kunnen kiezen om enkel groenestroomcontracten te vergelijken.

Wij gebruiken cookies en vergelijkbare technieken om de website te verbeteren en relevante advertenties bij derden te tonen.