Zonnepanelen kopen - Waar moet je opletten?

Steeds meer daken in België zijn bedekt met zonnepanelen. Een zonnepaneel, ook wel PV-paneel genoemd, is een verzameling van zonnecellen. Deze cellen zetten de energie van de zon om in elektriciteit. Met zonnepanelen wek je groene energie op. Op deze manier draag je je steentje bij aan een beter milieu. Bovendien verdien je je investering meestal ook snel terug. Hierdoor bespaar je ook nog eens op je energiefactuur. Op deze pagina geven we je meer uitleg over zonnepanelen.
 

Offertes aanvragenZonnepanelen


Zonnepanelen in België

België is geen tropisch land waar we kunnen rekenen op een groot aantal zonuren. Maar om energie te produceren hebben zonnepanelen niet altijd zonlicht nodig. Zonnepanelen wekken ook energie op wanneer het bewolkt is. Ons land behoort, qua plaatsing van zonnepanelen, bij de wereldtop. Uit onderzoek blijkt dat er vorig jaar evenveel zonnepanelen in België werden geplaatst als in Californië.

Hoewel de techniek om met zonnepanelen energie op te wekken nog relatief nieuw is, gaan de ontwikkelingen snel. Er zijn steeds meer opties om zonnepanelen op gebouwen te plaatsen. Bovendien is ook het rendement per zonnepaneel de afgelopen jaren fors gestegen. Zonnepanelen anno 2018 wekken tot drie keer zoveel energie op, als zonnepanelen uit de jaren negentig.


Waar moet je op letten?

In principe kunnen er op ieder huis zonnepanelen worden geplaatst. Belangrijk is dat er op je dak niet te veel schaduw valt en dat het groot genoeg is. Via de zonnekaart kun je exact nagaan hoe geschikt jouw dak is. Je hoeft ook geen vergunning aan te vragen. Behalve als je zonnepanelen wilt plaatsen op een monument of beschermd erfgoed. Als je niet zelf eigenaar bent van het huis, moet je de aanschaf van zonnepanelen eerst bespreken met de verhuurder.

Een zuidgericht dak met zonnepanelen levert over het algemeen het meeste rendement op. Maar ook met een noordgericht dak kun je meer dan voldoende zonne-energie opwekken. Er zal in eerst instantie een constructie op je dak aangebracht worden. Hierop worden dan de panelen bevestigd. Alle werkzaamheden duren ongeveer een dag. Via een omvormer wordt de opgewekte energie bruikbaar gemaakt voor je stopcontact.

Prijs zonnepanelen?

De afgelopen jaren zijn zonnepanelen goedkoper geworden. Nu betaal je ongeveer € 6.200,- per kilowattpiek (de eenheid waarmee de prestaties van zonnepanelen weergegeven wordt). Het vermogen van zonnepanelen is ook gestegen. Dit wil zeggen dat je meer kilowatt kunt gaan produceren. Je doet er ongeveer 6 tot 10 jaar over om je investering in zonnepanelen terug te verdienen. Bedenk hierbij dat zonnepanelen zo’n 30 tot 40 jaar meegaan. Hoeveel panelen je aan moet schaffen, is afhankelijk van de grootte van je dak, verbruik en je budget.

Bovendien bespaar je op je energiefactuur. Je krijgt nog geen vergoeding voor de elektriciteit die je te veel opwekt, maar als je meer produceert dan je verbruikt, wordt je energiefactuur opgemaakt alsof je niets hebt verbruikt.

Wat verdien ik terug met zonnepanelen?

Hoewel de kosten voor zonnepanelen eenmalig zijn, gaat het wel al snel om een paar duizend euro. Maar als de panelen er eenmaal liggen, verdien je deze automatisch terug. In hoeveel jaar je exact je kosten terugverdient, is van verschillende zaken afhankelijk. Denk hierbij aan: de locatie, het soort paneel, het aantal zonuren en de overige kosten die je hebt gemaakt.

Van de overheid krijg je ook steun wanneer je zonnepanelen aanschaft. Groenestroomcertificaten worden niet meer vrijgegeven sinds juni 2015, maar je kunt wel nog subsidies krijgen. Voor een actueel overzicht kun je kijken op de site van de overheid.

Wat gebeurt er met de opgewekte zonne-energie die je niet gebruikt?

Wanneer je zonnepanelen plaatst, zorgt je netbeheerder voor een terugdraaiende teller. Op deze manier kun je je teveel aan opgewekte elektriciteit terugleveren aan het net. Niet iedere dag zal je alle elektriciteit die je opwekt, verbruiken. In dat geval zal de niet-gebruikte elektriciteit naar het openbare net stromen door middel van de terugdraaiende teller. Het omgekeerde kan ook. ’s Nachts wekken je zonnepanelen geen energie op, maar verbruik je wel energie. In dat geval neem je energie van het net af.

Een terugdraaiende teller werkt dus in twee richtingen. Wanneer je elektriciteit van het net haalt, zal je meterstand gaan stijgen en omgekeerd wanneer je elektriciteit teruglevert aan het net, zal je meterstand gaan dalen.

Energie vergelijken met zonnepanelen

Ook als je zonnepanelen hebt, kun je energie vergelijken. Bij Pricewise vul je in hoeveel energie je opwekt. Op basis daarvan berekenen wij voor jou het voordeligste energiecontract. Als je zonnepanelen hebt, is het wel belangrijk om rekening te houden met het moment waarop je overstapt. Het beste moment? In de maand van je jaarlijkse meteropname. De meteropname valt ieder jaar in dezelfde maand. Dit moment kun je niet zelf kiezen of veranderen. Contacteer je netbeheerder indien je je meteropnamemoment niet weet. 
 

Wij gebruiken cookies en vergelijkbare technieken om de website te verbeteren en relevante advertenties bij derden te tonen.