Elektriciteit: alles over elektriciteit in België

De maandelijkse kosten op je energiefactuur worden bepaald door je gas- en elektriciteitsverbruik. Elke energieleverancier heeft andere tarieven voor elektriciteit en gas. De prijs per kWh is afhankelijk van de contractduur, vast of variabel tarief en de aanbieding van de energieleverancier.
 


Elektriciteit via Pricewise

Kosten elektriciteit

De prijs voor elektriciteit die je terugvindt op je factuur, bestaat uit verschillende onderdelen: de elektriciteitsprijs, de nettarieven en de heffingen. De prijs voor elektriciteit wordt door de energieleverancier zelf bepaald. Zo kunnen ze zich onderscheiden van de concurrenten. Hierbij komt nog de kost voor de investeringen in de productie van groene stroom en warmte-krachtkoppeling (WKK). Deze kunnen door de leverancier apart of meegerekend worden in de energieprijs. Verder heb je nog de nettarieven voor het vervoer van de elektriciteit en de heffingen die je aan de overheid betaalt.

Vast of variabel tarief

Bij het afsluiten van een energiecontract kun je kiezen tussen een vast of variabel tarief. Door de schommelende energieprijzen op de energiemarkt kan het zijn dat je bij een variabel tarief opeens meer moet betalen in de loop van je contract. Om dit te voorkomen, kun je kiezen voor een vast tarief. Hierbij betaal je een vaste prijs gedurende je contractduur. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Enkel- of dubbeltarief

Een enkel- of dubbeltarief betalen voor elektriciteit hangt af van het type meter dat je hebt. Als je een enkele meter hebt, betaal je het enkeltarief. Dit wil zeggen dat je altijd hetzelfde tarief betaalt. Het maakt dus niet uit op welk moment van de dag je elektriciteit gebruikt. Bij een dubbeltarief is er wel een verschil. Dan is het goedkoper om ’s nachts of tijdens het weekend elektriciteit te gebruiken. Hierbij spreken we van de daluren. Wanneer die daluren ingaan, verschilt per regio. Het is ook afhankelijk van je situatie of je bespaart met een dubbele meter. Je kunt altijd nog wijzigen van een enkel- naar een dubbeltarief, of omgekeerd.

Groene stroom

Wil je liever duurzame energie in huis? Kies dan voor groene energie. Groene stroom wordt gewonnen uit natuurlijke bronnen, zoals water, wind of zon. In de energievergelijker kun je aangeven dat je graag groene energie zou willen ontvangen.

Elektriciteit vergelijken

Binnenkort vergelijk je de verschillende leveranciers voor elektriciteit via Pricewise. Zo kun je tot honderden euro’s besparen. We vergelijken alle energieleveranciers én met sommige van die leveranciers hebben we exclusieve deals. Zo weet je zeker dat je nooit te veel betaalt. Vergelijk en bespaar!

Wij gebruiken cookies en vergelijkbare technieken om de website te verbeteren en relevante advertenties bij derden te tonen.