Elektriciteitspanne: wat moet je doen?

In België zijn we het gewend om altijd en overal stroom en/of gas te hebben. Hoewel een gasstoring of elektriciteitspanne niet vaak voorkomt en meestal geen direct gevaar oplevert voor huishoudens, is het toch heel vervelend. Bij een elektriciteitspanne of gasstoring zijn we ons er pas echt van bewust hoe afhankelijk we zijn van energie. Op deze pagina vind je meer informatie over wat je moet doen bij een elektriciteitspanne, gaslek of gasstoring.
 Elektriciteitspanne


Een elektriciteitspanne herkennen

Wanneer je merkt dat je zonder elektriciteit zit, duidt dit niet per se op een algemene elektriciteitspanne. In de meeste gevallen zal het gaan om een probleem met je eigen elektriciteitscentrale. Je elektriciteitscentrale in huis is namelijk beschermd met stroomonderbrekers of zekeringen. Van zodra er te veel elektriciteit wordt gevraagd, zorgen de zekeringen dat de elektriciteit wordt afgesloten. Dit kan gebeuren wanneer je te veel apparaten tegelijk gebruikt, er een elektrisch apparaat kapot is of je een defect hebt in je installatie. Controleer dus altijd eerst je eigen zekeringenkast op uitgeschakelde zekeringen. Bij een uitgeschakelde zekering zie je of een groen vlak, een ‘0’ of ‘OFF’.

Hebben de buren ook geen stroom meer en/of zit de volledige straat zonder licht? Dan gaat het om een algemene elektriciteitspanne. Een elektriciteitspanne kan meerdere oorzaken hebben: een blikseminslag, onderhoudswerkzaamheden aan het net, graafwerken of een probleem met het elektriciteitsnetwerk.

Een elektriciteitspanne melden

Bij een elektriciteitspanne heeft het geen zin om je energieleverancier hiervan op de hoogte te brengen. Het is namelijk niet je energieleverancier, maar je netbeheerder die verantwoordelijk is voor storingen. Vermoed je dus dat er een algemene elektriciteitspanne is? Neem dan rechtstreeks contact op met je netbeheerder:

Tips bij een elektriciteitspanne

 • Noteer het nummer van je netbeheerder en bewaar het op een handige plaats, zoals je meterkast;
 • Leg een zaklamp in je meterkast en op een paar andere handige plekken in huis;
 • Hou je koelkast en diepvries zo lang mogelijk dicht. Zo hou je je producten zolang mogelijk vers;
 • Heb je om (medische) redenen of werk altijd stroom nodig? Zorg er dan voor dat je altijd om een noodstroomaggregaat beschikt. Op die manier kun je altijd stroom blijven opwekken;
 • Ken je hulpbehoevende mensen in je buurt? Neem dan contact met hen op;
 • Zorg dat je altijd kaarsen, waxinelichtjes of powerbanks in huis hebt;
 • Schakel na een elektriciteitspanne niet onmiddellijk alle elektrische apparaten terug aan. Werk hierbij stapsgewijs, zodat het stroomcircuit zich eerst kan stabiliseren.

Een gasstoring herkennen

Maak je naast elektriciteit ook gebruik van aardgas in huis? Dan kan je ook te maken krijgen met een gasstoring of een gaslek. Een gaslek herken je als je last hebt van een gasgeur in huis zonder dat je fornuis nog aanstaat. Bij een gasstoring daarentegen werkt het gas niet meer. Dit kun je merken aan het uitslaan van de kachel of het niet aan de praat krijgen van je gasfornuis.

Een gasstoring melden

Vermoed je dat je een gaslek hebt? Open dan alle ramen en deuren! Draai hierna de hoofdgaskraan dicht bij de gasmeter. Zorg ervoor dat je op het moment van het gaslek geen vuur in je woning gebruikt. Voorkom ook vonkvorming. Dit betekent dat je dus ook geen schakelaars, elektrische apparaten of zelfs je gsm moet gebruiken. Ga buiten staan en bel het noodnummer van je netbeheerder.

Heb je daarentegen last van een gasstoring zonder gaslek? Hou dan net je ramen en deuren gesloten om warmteverlies tegen te houden. Neem vervolgens contact op met je netbeheerder om de storing te melden.

Tips bij een gasstoring

 • Hou je ramen en deuren goed dicht;
 • Haal een elektrische verwarming in huis, dan kun je hiermee de ruimte verwarmen;
 • Om eten op te warmen kun je gebruik maken van een microgolfoven;
 • Om water op te warmen kun je gebruik maken van een waterkoker;
 • Let goed op dat je niet per ongeluk je gaspitten open laat staan. Hier merk je tijdens de storing zelf niets van, maar zodra het gas weer werkt, wordt het gevaarlijk.

Wij gebruiken cookies en vergelijkbare technieken om de website te verbeteren en relevante advertenties bij derden te tonen.