Wat is de turteltaks?

De turteltaks, officieel bijdrage energiefonds genaamd, is een energieheffing. Deze heffing werd in 2015 ingevoerd door de Vlaamse Overheid. De naam turteltaks verwijst naar de voormalige minister van Energie: Annemie Turtelboom. In 2017 werd beslist om deze energieheffing opnieuw af te schaffen en op zoek te gaan naar een alternatief. Op deze pagina vind je meer info over de turteltaks. 


Turteltaks

Toekomst turteltaks

De turteltaks werd eerst vooral gebruikt om de werkingskosten van de Vlaamse regulator (VREG) te dekken. Maar vanaf 1 maart 2016 steeg deze heffing drastisch. De reden? Eerder opgebouwde schulden van de groenestroomcertificaten. Met de turteltaks wilde de Vlaamse Overheid de eerder opgelopen schulden aflossen. Hoeveel je jaarlijks moest betalen voor deze heffing, was afhankelijk van de verbruikscategorie waar je in zat. Dit kon je weten door te kijken naar je vorige eindfactuur.

In juni 2017 besliste het Grondwettelijk Hof dat de turteltaks opnieuw afgeschaft werd. Vanaf 1 januari 2018 verdween deze heffing. Voor je verbruik in 2017 blijft de turteltaks wel nog gelden. Dit is een bindende uitspraak van de overheid. 

Alternatief?

Huidig Vlaams minister van Energie, Bart Tommelein, ging op zoek naar een alternatief voor de turteltaks. Dit werd uiteindelijk een combinatie van drie maatregelen: 

  • De lat voor groene energie werd hoger gelegd voor energieleveranciers;
  • De Vlaamse regering trekt zelf een paar miljoenen uit; 
  • Er werd een forfaitaire taks van €5 ingevoerd. 
In plaats van €100 betaalt een gemiddeld gezin nu €9 extra per jaar op zijn energiefactuur. 
 


 

Wij gebruiken cookies en vergelijkbare technieken om de website te verbeteren en relevante advertenties bij derden te tonen.