Alles over de VREG

De VREG staat voor de Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt. Deze organisatie werd opgericht in het kader van de vrijmaking van de Vlaamse energiemarkt. Sinds februari 2017 is de VREG een autonome dienst. Deze staat onder toezicht van het Vlaamse Parlement. Wil je meer weten over de VREG? Op deze pagina vind je alle belangrijke info.vreg - vlaamse regulator van de elektriciteits- en gasmarkt

De VREG

In december 2001 werd de VREG opgericht. Dit in het kader van de vrijmaking van de Vlaamse energiemarkt. In 2006 werd het omgevormd tot een extern verzelfstandigde organisatie, die onder toezicht stond van de Vlaamse minister voor het energiebeleid. In februari 2017 werd de VREG vervolgens een volledig zelfstandige dienst. De VREG staat nu onder toezicht van het Vlaams Parlement. De taken, werking en organisatie van de VREG zijn geregeld in het Energiedecreet. Een Vlaamse wet die het energiebeleid bepaalt.

De financiering van de VREG gebeurt via een subsidie van het Energiefonds. Je draagt als consument bij aan het Energiefonds door de Vlaamse Energieheffing die je terugvindt op je energiefactuur.

Taken van de VREG

De kerntaken van de VREG zijn toezicht houden op en reguleren van de energiemarkt in het Vlaamse Gewest. Daarnaast bieden ze een online energievergelijker aan: de v-test. Verder hebben ze als taken:

  • Monitoren en analyseren van de energiemarkt;
  • Advies geven aan beleidsmakers over wat er aangepast is bij de regelgeving;
  • Info geven over de energiemarkt in het Vlaamse Gewest;
  • Aanbieden van een Servicecheck. Hierop kun je de dienstverlening van de energieleveranciers in Vlaanderen vergelijken;
  • Aanbieden van een Groencheck, waarmee je kunt controleren hoe groen de elektriciteit en gas is die je thuis krijgt;
  • Aanbieden van een Herkomstvergelijker. Hier kun je de herkomst van je stroom nagaan en vergelijken;
  • Bemiddelen bij eventuele conflicten tussen jou en je netbeheerder;
  • Toekennen van groenestroom- en warmtekrachtcertificaten.

Waarvoor kun je niet bij de VREG terecht?

De VREG beantwoordt geen vragen over je zonnepaneleninstallaties, energiefactuur, premies of besparen van energie. Het beheren van je elektriciteits- of gasaansluitingen en meterstanden zijn taken van de netbeheerder. Verder is het de CREG die instaat voor het bepalen van het sociale tarief en het goedkeuren van de transmissienet- en vervoernettarieven. Het bepalen van de heffingen gebeurt door de overheid.

Wij gebruiken cookies en vergelijkbare technieken om de website te verbeteren en relevante advertenties bij derden te tonen.