Alles over je elektriciteitsmeter

Een elektriciteitsmeter houdt bij hoeveel elektriciteit je verbruikt. Door te kijken naar het verschil op je elektriciteitsmeter over een bepaalde periode, kun je zien hoeveel elektriciteit je precies hebt verbruikt. Op deze pagina vind je meer informatie over de verschillende soorten elektriciteitsmeters.
 
Enkelvoudige elektriciteitsmeter

Indien je maar één elektriciteitsmeter hebt, wordt de elektriciteit die je overdag en ’s nachts verbruikt geregistreerd op die meter. Je betaalt in dit geval dus ook één prijs voor al je elektriciteit. Een dag- en nachtmeter is voordeliger als je vooral ’s nachts en in het weekend stroom verbruikt. Heb je zonnepanelen? Dan ben je beter af met een enkelvoudige elektriciteitsmeter.

Dag- en nachtmeter

Met een dag- en nachtmeter wordt je elektriciteitsverbruik voor dag- en nachtverbruik afzonderlijk gemeten. Een dagmeter meet je elektriciteitsverbruik tussen 7u en 22u of tussen 6u en 21u. Dit worden ook wel de piekuren genoemd. De nachtmeter meet je elektriciteitsverbruik tussen 22u en 7u of tussen 21u en 6u. Ook de elektriciteit die je tijdens het weekend verbruikt wordt geregistreerd op je nachtmeter. Je hebt twee verschillende tarieven als je zowel een dag- als nachtmeter hebt. Je verbruik ’s nachts en in het weekend is goedkoper.

Exclusieve nachtmeter

Deze meter meet je nachtverbruik. Enkel verwarmingstoepassingen mogen hierop aangesloten worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan warmwaterboilers. Deze laad je dan altijd ’s nachts op en kun je dan overdag gebruiken. Het exacte tijdstip waarop deze meter je nachtverbruik begint te meten, is afhankelijk van de gemeente waar je woont en je netbeheerder. Om het distributienet niet te overbelasten, worden de inschakelingen gespreid tussen 21u en middernacht. Het tarief voor een exclusief nachtverbruik is goedkoper dan het dag- en nachttarief.

Elektriciteitsmeter met terugdraaiende teller

Wanneer je zelf stroom opwekt, bijvoorbeeld via zonnepanelen, maak je gebruik van een elektriciteitsmeter met terugdraaiende teller. Deze meter draait terug omdat je elektriciteit injecteert in het net in plaats van dat je elektriciteit afneemt. Een elektriciteitsmeter met terugdraaiende teller is wel enkel toegelaten bij installaties met een maximaal vermogen van 10 kW.

Budgetmeter

Een budgetmeter wordt geïnstalleerd bij mensen die schulden hebben bij de netbeheerder. Als je beschikt over een budgetmeter moet je deze opladen voordat je elektriciteit kunt gebruiken. Je kunt dit vergelijken met een prepaidkaart voor gsm’s. Je laadt vooraf geld op een kaart en pas daarna kun je gebruik maken van het elektriciteitsnet. Zo kun je beter je geld beheren en bewust omgaan met je elektriciteitsverbruik.

Wij gebruiken cookies en vergelijkbare technieken om de website te verbeteren en relevante advertenties bij derden te tonen.