Alles over energiemeters in België

Weet jij hoeveel energie je oude frigo per dag verbruikt? Of hoeveel energie je droogkast opvreet? Huishoudtoestellen bieden ons heel wat comfort, maar we staan niet vaak stil bij het verbruik ervan. Toch is iedereen het er over eens dat we zuinig met energie moeten omspringen en energie moeten besparen. Niet enkel om een lagere energiefactuur te krijgen, maar ook voor het milieu. Zo verminderen we het broeikaseffect en dringen we de klimaatverandering terug. Op deze pagina vind je meer info over energiemetersEnergiemeter

Soorten energiemeters

Er zijn verschillende soorten energiemeters. Een energiemeter houdt bij hoeveel energie je hebt verbruikt over een bepaalde periode. De meeste energiemeters registreren je verbruik voor elektriciteit en gas. Verbruik je geen gas? Dan heb je enkel een elektriciteitsmeter. Het kan zijn dat jouw energiemeter nog analoog is. Maar veel energiemeters zijn ondertussen vervangen door een digitale. Ook wel een slimme meter genoemd. Deze meters zijn op afstand af te lezen.

Dubbele energiemeter voor elektriciteit

Een elektriciteitsmeter bestaat uit één of twee telwerken. Heb je een meter met twee telwerken? In dit geval heb je een dubbele meter. In de daluren betaal je dan een lagere energieprijs dan in de piekuren. Een gasmeter bestaat altijd uit één telwerk.

Meterstanden op je energiemeter

Je energieleverancier maakt jaarlijks een jaarafrekening op aan de hand van je meterstanden. Wanneer je energieleverancier vraagt om je meterstanden, kun je deze aflezen op je energiemeter. Heb je een slimme meter thuis? Dan kan deze op afstand worden afgelezen. Wel enkel indien je hier toestemming voor gegeven hebt. Het verschil tussen de meterstanden van vorig jaar en die van het huidige jaar, laat zien hoeveel je energie je verbruikt hebt.

Problemen met je energiemeter

Werkt je energiemeter niet? Of vermoed je dat er een storing is? Neem dan contact op met je netbeheerder.

Wij gebruiken cookies en vergelijkbare technieken om de website te verbeteren en relevante advertenties bij derden te tonen.