Alles over isolatie in België

Je woning voorzien van goede isolatie, zorgt ervoor dat er zo min mogelijk warmte verloren gaat. Hierdoor krijg je een lager energieverbruik en belast je het milieu minder. Bovendien verdien je de investering ook terug door een lagere energiefactuur. Isoleren hoeft slechts eenmalig te gebeuren en het verhoogt de meerwaarde van je woning. Op deze pagina vind je meer info over isolatie.



Alles over isolatie


Diverse isolatievormen

Isolatie biedt heel wat voordelen. Het houdt de warmte in huis en de kou buiten. Het gaat tocht tegen. Je hebt minder last van geluid op straat en condens op de ruiten. Zorg er wel voor dat je over de juiste middelen beschikt voor een goede ventilatie. Een goed geïsoleerde woning heeft namelijk geen kieren en die zorgen juist voor natuurlijke ventilatie. Ventilatie is essentieel voor een gezonde leefomgeving.

Nieuwbouw en oude huizen

Er valt vooral veel winst te halen met isolatie indien je een ouder huis hebt. Woon je in een nieuwbouwwoning? In dat geval voldoet je huis vaak al aan de voorschriften en eisen voor optimale isolatie. Voordat je kiest voor een bepaalde isolatievorm, neem je best eerst je woning onder de loep. Er zijn namelijk diverse isolatiemogelijkheden die bij je persoonlijke situatie aansluiten. Voor iedere vorm van isolatie is het van belang te weten wat de meest optimale isolatiewaarden zijn.

Financiële tegemoetkomingen isolatie

Vanuit de overheid heb je diverse financiële tegemoetkomingen die isolatie plaatsen stimuleren, zoals:

  • Isolatiepremies die je kunt aanvragen bij je netbeheerder;
  • Vanaf 2017 kun je in aanmerking komen voor een belastingvermindering van 30% voor dakisolatie;
  • Voor het uitvoeren van isolatiewerken betaal je slechts 6% btw, in plaats van 21%. Je woning moet wel ouder dan 10 jaar zijn. Bovendien moeten de werken uitgevoerd worden door een aannemer;
  • Heel wat gemeentes en provincies hebben eigen premies voor dakisolatie. De bedragen en voorwaarden verschillen per gemeente of provincie.

Het is bovendien goedkoper om je isolatie te laten plaatsen door een aannemer. Isolatie is op zich vrij duur, maar dankzij de premies kun je honderden euro’s uitsparen. Bij een aannemer kun je ook rekenen op een correcte plaatsing en advies over het materiaal en de aanvraag van premies. Wil je naast besparen op het verbruik ook besparen op de energiekosten? Dan kan energieleveranciers vergelijken en overstappen naar een voordeliger energiecontract ook een groot verschil maken.

Meer over isolatie

Wij gebruiken cookies en vergelijkbare technieken om de website te verbeteren en relevante advertenties bij derden te tonen.