Alles over dakisolatie in België

Je dak isoleren, is een van de beste investeringen die je kunt doen. Warmte stijgt, waardoor veel warmte verloren gaat bij een niet-geïsoleerd dak. Dat is niet alleen jammer voor je energiefactuur, maar ook voor het milieu. Je stookt op die manier zo’n 780 m3 gas extra, daardoor wordt er extra CO2 uitgestoten. Let bij dakisolatie wel goed op ventilatie. Zo voorkom je vochtophoping! Meer weten? Op deze pagina vind je meer nuttige info over dakisolatie.Dakisolatie

Een nieuw dak isoleren

Wanneer je een nieuw dak legt met een hellingshoek van 15 graden of groter, kun je deze tijdens de bouw al isoleren. Dit kun je doen met kant-en-klaar geïsoleerde dakelementen. De panlatten aan de buitenkant worden meestal voorzien van dakpannen. Heeft je nieuwe huis een plat dak? Dan kun je drukvaste isolatieplaten aanbrengen. Deze worden vervolgens afgewerkt met waterdicht materiaal.

Een hellend dak isoleren

Een hellend dak kun je op 3 verschillende manieren isoleren, namelijk:

  • Aan de buitenkant: bij renovaties wordt isolatie vaak aan de buitenkant geplaatst. Op die manier blijft de binnenafwerking onaangetast. Isolatie onder de dakpannen spuiten kan ook. Nadeel is dan dat de kans groot is dat de isolatie niet overal terechtkomt. Hierdoor maak je niet optimaal gebruik van de isolatie.
  • Aan de binnenkant: voor isolatie aan de binnenkant van het dak zijn er verschillende kant-en-klare isolatiesystemen op de markt. Let er in dit geval wel op of er een folie op het houten dakbeschot ligt. Een professional moet dan beoordelen of je dak damp-open is. Als dit niet zo is, dan moet je een vochtregulerende klimaatfolie aanbrengen. Doe je dit niet, dan bestaat er een kans dat de houten constructie begint te rotten door het vocht.
  • Zoldervloer of plafond: gebruik je je zolder niet als woonruimte, dan kun je beter kiezen voor vloerisolatie en je zoldervloer laten isoleren. 

Een plat dak isoleren

Bij een plat dak is de aanpak anders dan bij een hellend dak. Er bestaan twee soorten platte daken: koude en warme. Bij een koud plat dak zit de isolatie onder de dakconstructie. Bij een warm plat dak zit de isolatie aan de buitenzijde Een plat dak kun je ook op 3 verschillende manieren isoleren. Aan de binnenkant en op twee verschillende manieren aan de buitenkant: 

  • Aan de buitenkant: Ten eerste kun je boven op het platte dak isolatie aanbrengen. Deze wordt vervolgens afgewerkt met waterdicht materiaal. Of je kunt er voor kiezen om waterdichte isolatieplaten boven op je dakbedekking te laten plaatsen. Deze vorm is enkel mogelijk indien je dakbedekking in goede staat is.
  • Aan de binnenkant: isolatie aan de binnenkant van je plat dak wordt tussen de balklaag geplaatst. Deze optie wordt vaak afgeraden, omdat het risico op vocht groot is. Wil je toch liefst voor deze vorm gaan? Schakel dan de hulp van een professional in.

Kies je voor dakisolatie? Let dan goed op de isolatiewaarden, zodat je volop kunt genieten van je woning. Neem voor meer voordeel ook even een kijkje bij de vanuit overheid voorziene isolatiepremies.