Alles wat je moet weten over dubbel glas

Dubbel glas ervoor dat er minder warmte via het raam verloren gaat en dus voor isolatie. Dat is niet enkel een goeie zaak voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. Het zorgt namelijk voor minder uitstoot van broeikasgassen. Deze hebben tot gevolg: het broeikaseffect en de klimaatverandering. Dubbel glas bestaat uit minimum twee glasplaten. Tussen die glasplaten (de spouw) zit een laag die een isolerende werking heeft. Vandaar ook de naam isolatieglas.Dubbel glas

Soorten isolatieglas

Dubbel glas isoleert beter dan enkel glas. Maar er bestaan tegenwoordig nog meer glassoorten. Hieronder krijg je een overzicht van de verschillende soorten isolatieglas:

  • Dubbel glas: tussen de dubbele beglazing zit droge lucht.
  • HR-glas: HR-glas (of hoog rendement beglazing) bestaat uit twee glasplaten. Tussen die glasplaten zit droge lucht. Bovendien is er een coatinglaag aangebracht op het glas die de warmte weerkaatst. Het zonlicht wordt wel doorgelaten. HR-glas bestaat in verschillende klassen. Deze worden aangegeven met plusjes. Hoe meer plusjes, hoe hoger de isolatiewaarde.
  • HR+ glas: HR+ glas bestaat uit een gecoat buitenblad en een ongecoat binnenblad. Tussen de glasplaten zit een edelgas. Meestal is dit argon (Ar). Dit gas heeft een grotere isolerende werking dan droge lucht.
  • HR++ glas: tussen de glasplaten zit argon en een coatinglaag. HR++ is momenteel een van de meest gekozen glassoorten. Dit door de isolatiewaarde aan betaalbare prijs.
  • HR+++ glas: ook wel driedubbel of triple glas genoemd. Dit glas bestaat uit drie glasplaten. Er tussen zit argon of droge lucht. Verder heeft deze variant ook een coatinglaag: een gecoat buitenblad en een ongecoat binnenblad.

Ontdek je glassoort

Weet je niet welk soort glas je hebt? Tussen de glasplaten staat steeds vermeld om welk soort glas het gaat. Ben je niet zeker of het glas in jouw huis een coatinglaag heeft? Dan kun je dit gemakkelijk zelf checken door binnen in huis op 10 centimeter afstand een vuurtje voor het raam te houden. Wanneer je naar buiten kijkt, zie je vier vlammetjes gereflecteerd. De coating zal ervoor zorgen dat de tweede of derde vlam een andere kleur heeft. Vaak roze of blauw.

Voorzetramen

Wil je graag je enkel glas vervangen, maar wel je raamkozijnen behouden? Dan kun je ook kiezen voor een voorzetraam. Hiermee wordt dubbel glas nagebootst door een raam aan de binnen- of buitenkant van een bestaand houten of stalen raamkozijn te plaatsen. Hierdoor ontstaat en isolerende luchtlaag tussen het bestaande glas en het voorzetraam. Deze voorzetramen kunnen met of zonder coatinglaag worden geplaatst. Kies je voor dubbel glas? Let dan goed op de juiste isolatiewaarden, zodat je volop kunt genieten van je woning. Wil je graag nog meer voordeel? Bekijk dan ook de subsidies die de overheid voor handen heeft voor isolatie.