Alles wat je moet weten over isolatiepremie

Je kunt heel wat besparen op je energiefactuur als je je woning laat isoleren. Om nog meer voordeel te krijgen, kun je een isolatiepremie aanvragen. Financiële ondersteuning komt in België uit verschillende hoeken: de federale overheid, de Vlaamse overheid, het gemeentebestuur, het provinciebestuur en de netbeheerder. Hou er rekening mee dat er vaak verschillende tarieven gelden als je de werken zelf uitvoert of laat uitvoeren door een aannemer. Een overzicht van de verschillende isolatiepremies vind je op deze pagina.
 


Isolatiepremie


Isolatiepremies


Dakisolatie

Tegen 2020 moeten alle daken in Vlaanderen geïsoleerd zijn. Om dit te stimuleren zijn er verschillende premies voor jou. Ga je als doe-het-zelver aan de slag? Dan heb je de volgende premies voor handen voor dakisolatie:

 • 3 euro/m2 (Rd-waarde isolatiemateriaal minstens 3.5 m2 K/W)
 • 3,5 euro/m2 (Rd-waarde isolatiemateriaal minstens 4.0 m2 K/W)
 • 4 euro/m2 (Rd-waarde isolatiemateriaal minstens 4.5 m2 K/W)
In deze gevallen moet je wel 21% btw betalen en kun je ook geen gebruikmaken van het belastingvoordeel.

Als je je dakisolatie laat plaatsen door een aannemer, krijg je een hogere premie:
 • 6 euro/m2 (Rd-waarde isolatiemateriaal minstens 3.5 m2 K/W)
 • 7 euro/m2 (Rd-waarde isolatiemateriaal minstens 4.0 m2 K/W)
 • 8 euro/m2 (Rd-waarde isolatiemateriaal minstens 4.5 m2 K/W)
Bovenstaande prijzen zijn enkel nog van toepassing op werken met een eindfactuur in 2016! Vanaf 2017 kun je rekenen op 6 euro/m2 (Rd-waarde isolatiemateriaal minstens 4.5 m2 K/W).
 

Gevelisolatie

Als je gevelisolatie laat plaatsen, heb je recht op een isolatiepremie van 15 euro/m2. Het isolatiemateriaal moet een minimale Rd-waarde hebben van 3m2K/W. Als je je gevel via de binnenzijde laat isoleren, ontvang je ook een premie van 15 euro/m2. De Rd-waarde van het isolatiemateriaal moet dan minimaal 2 m2 K/W bedragen. Bovendien moeten de werken uitgevoerd worden door een erkende aannemer of begeleid worden door een architect.


Spouwmuurisolatie

Wil je spouwmuurisolatie? Voor het isoleren van een bestaande spouwmuur krijg je een premie van 6 euro/m2. De spouw moet daarbij volledig gevuld worden met het isolatiemateriaal. In 2018 zal het bedrag van deze premie verminderen naar 5 euro/m2.


Vloerisolatie

Voor vloerisolatie (boven- of onderzijde) kun je een isolatiepremie ontvangen van 6 euro/m2. De Rd-waarde van het isolatiemateriaal moet minimaal 2 m2 K/W bedragen.


HR-glas

als je je enkel of dubbel glas laat vervangen door hoog rendement beglazing (HR), ontvang je een premie van 10 euro/m2. De U-waarde (of warmtedoorgangscoëfficiënt) moet hierbij maximaal 1.1 W/m2K bedragen.

Bovenstaande isolatiepremies worden uitbetaald door de netbeheerders. Om in aanmerking te komen voor een premie, moet je eerst weten bij welke netbeheerder je woning is aangesloten. Vervolgens kun je contact opnemen met je netbeheerder. Deze kan je meer vertellen over de verschillende premies en uitleggen aan welke voorwaarden je moet voldoen.

Andere tegemoetkomingen

Behalve isolatiepremies van de netbeheerders zijn er ook andere tegemoetkomingen voor isolatiewerken:

 • Indien je aan bepaalde voorwaarden voldoet én je dakisolatie is geplaatst door een aannemer, dan krijg je een belastingvermindering van 30% van je totaalfactuur;
 • Als je je isolatiewerken laat uitvoeren, dan betaal je slechts 6% btw in plaats van 21%. Je woning moet in dit geval ouder zijn dan tien jaar en een privéwoning zijn (mag wel deels voor professionele doeleinden worden gebruikt);
 • Een totaalrenovatiebonus;
 • Een renovatiepremie van de Vlaamse overheid;
 • Heel wat gemeentes en provincies hebben eigen premies voor dakisolatie. Hiervoor kun je je informeren bij de gemeente of provincie waar je woont.