Alles over vloerisolatie

Via de vloer verlies je veel warmte in huis. Er komt namelijk veel tocht en kou binnen via de grond. Het gevolg daarvan zijn koude voeten en vochtige lucht. In woningen zonder vloerisolatie zal men die kou compenseren door de verwarming hoger te zetten. Hierdoor stijgt het verbruik van gas, en daardoor krijg je een hogere energiefactuur en stoot je meer CO2 uit. Niet enkel negatief voor je portemonnee dus, maar ook voor het milieu: broeikaseffect en klimaatsverandering. Dit is allemaal te voorkomen met een passende vloerisolatie. Wil je meer weten over vloerisolatie? Op deze pagina vind je alle belangrijke informatie.


Vloerisolatie

Vloerisolatie plaatsen

Een niet-geïsoleerde vloer is ongeveer 11°C. Met vloerisolatie stijgt de temperatuur tot zo’n 20°C. Je vloer isoleren is dus zeker de moeite waard. Vloerisolatie kan op twee verschillende manieren worden geplaatst.

  • De vloer isoleren langs de onderkant: indien je huis over een (kruip)kelder beschikt is het mogelijk om je vloer aan de onderzijde te isoleren. Een (kruip)kelder wordt namelijk meestal niet verwarmd. Hierdoor komt er kou binnen en ontsnapt er warmte uit verwarmde ruimtes daarnaartoe. Voordeel van deze werkwijze? Je hoeft je vloer niet uit te breken. Een vloer aan de onderkant isoleren, gebeurt meestal met vloerisolatieplaten of purschuim.
  • Een vloer isoleren langs de bovenzijde: heeft je huis geen (kruip)kelder dan is vloerisolatie aan de bovenzijde een optie. Deze klus is iets ingewikkelder. De vloer wordt uitgebroken en bestaande leidingen mogen niet beschadigd worden. Na de isolatiewerken volgt een nieuwe afwerkingslaag. Op je bestaande vloer isolatie aanbrengen en daar bovenop een nieuwe afwerkingslaag, is ook een mogelijkheid. Hierbij is het belangrijk dat er zo dun mogelijk geïsoleerd wordt. Anders kun je problemen krijgen met de deuren. Een vloer aan de bovenzijde isoleren, gebeurt met isolatieplaten, purschuim of isolerende chape.

Kies je voor vloerisolatie? Let dan goed op de juiste isolatiewaarden, zodat je volop kunt genieten van je woning. Wil je graag nog meer voordeel? Bekijk dan ook de subsidies die de overheid voor handen heeft voor isolatie en hoe je zelf voor betere isolatie in huis kunt zorgen.