Meterstanden doorgeven: waarom, wanneer en aan wie?

De netbeheerder is verantwoordelijk voor het opnemen van je meterstanden. Meteropnames worden over het hele jaar verspreid. Je kunt dus niet zelf een moment kiezen. Wil je meer weten over het doorgeven van je meterstanden? Lees dan hier verder!


Meterstanden doorgeven

Waarom moet ik mijn meterstanden doorgeven?

Je meterstanden doorgeven is onder andere noodzakelijk om correct je jaarlijkse afrekening op te maken. Verder zijn je meterstanden doorgeven nodig om een slotafrekening te maken als je verhuist.

Wanneer moet ik mijn meterstanden doorgeven?

De netbeheerder zal op een gegeven moment vragen naar je meterstanden. Dit gebeurt bij de jaarlijkse meteropname of bij een leverancierswissel. Je ontvangt hierover een bericht. In sommige gevallen moet je zelf je meterstanden doorgeven. Die zijn: een verhuizing, echtscheiding of een overlijden. In die gevallen moet je op eigen initiatief de energieleverancier op de hoogte brengen (niet de netbeheerder). Je ontvangt hierover dus geen bericht.

Je meter is kapot of je schakelt over van een enkele naar een dubbele meter of omgekeerd? In deze situaties komt een meteropnemer de standen noteren.

Wat als ik mijn meterstanden niet doorgeef?

Ben je je meterstanden vergeten door te geven? Dan zal je netbeheerder een schatting maken van je verbruik. De leveranciers worden aangespoord om op hun afrekeningen duidelijk te vermelden of het om een schatting gaat of niet. Zo kun je alsnog je correcte meterstanden doorgeven. Wil je niet  teveel betalen voor je energie, dan is het verstandig om energieleveranciers te vergelijken.

Wij gebruiken cookies en vergelijkbare technieken om de website te verbeteren en relevante advertenties bij derden te tonen.