Energie besparen door ventilatie?

Goede ventilatie is noodzakelijk voor een gezonde leefomgeving in je woning. Nieuwbouwwoningen zijn tegenwoordig zeer goed geïsoleerd. Hierdoor hebben ze weinig kieren, terwijl die juist zorgen voor een natuurlijke ventilatie. De aanvoer van propere lucht en afvoer van vuile lucht is van elementair belang voor je gezondheid. Ga je je huis bouwen of isoleren? Let dan goed op de plaatsing van de juiste ventilatiemiddelen. Bovendien kun je met ventilatie ook energie besparen. Hoe dat kan en meer lees je op deze pagina.
 


Ventilatie

Verschillende manieren van ventileren

  • Natuurlijke ventilatie: verse buitenlucht komt binnen in je woning via ramen die je openzet of via kieren. Dit is voornamelijk het geval bij oudere woningen, die vaak nog niet zo goed geïsoleerd zijn. Op die manier wordt de vuile lucht afgevoerd naar buiten.
  • Mechanische ventilatie: woningen die in de jaren ’80 gebouwd zijn, hebben vrijwel allemaal standaard een centraal mechanisch ventilatiesysteem. Dit systeem zorgt voor een gecontroleerde luchtverversing. Vuile lucht wordt direct afgevoerd naar buiten. Schone lucht komt binnen via ventilatieroosters.
  • Centrale balansventilatie: tegenwoordig worden woningen vaak van balansventilatie voorzien. De aan- en afvoer van verse lucht gebeurt in dit geval met een mechanische ventilator. Daardoor is de aan- en afvoer in balans. Bij dit soort ventilatie is warmteterugwinning mogelijk. Hierbij wordt warmte teruggewonnen uit de afgevoerde warme binnenlucht. Op die manier bespaar je energie.
  • Decentrale balansventilatie: dit is een recente ontwikkeling. Hierbij is er sprake van ventilatie én warmteterugwinning per ruimte. Voordeel? Er is geen ingewikkeld stelsel van kanalen in de woning nodig. Daardoor kan het ook in bestaande woningen worden toegepast. Nadeel? Deze vorm van ventilatie is aan de prijzige kant.

Extra ventileren kan nooit kwaad. Zeker tijdens het koken, douchen, schilderen of wanneer je veel bezoek hebt, is extra frisse lucht belangrijk! 

Wij gebruiken cookies en vergelijkbare technieken om de website te verbeteren en relevante advertenties bij derden te tonen.