Hoe kun je besparen op verlichting?

Door bewust om te gaan met je verlichting kun je veel besparen op je energiefactuur. Bovendien help je zo ook het milieu een handje. Uit onderzoek is gebleken dat gloeilampen niet heel milieuvriendelijk zijn. Daarom wordt er gewerkt aan alternatieve lichtbronnen. Op deze pagina vind je meer informatie over hoe je kunt besparen op en met verlichting.Verlichting

Verbod op gloeilampen

De meest voorkomende lampen in huishoudens waren gloeilampen en halogeenlampen. Maar deze zijn stilaan aan het verdwijnen. Sinds 1 september 2012 is de verkoop van gloeilampen officieel verboden. De reden hiervoor is dat gloeilampen niet erg energiezuinig zijn. Ze verbruiken niet alleen heel veel energie, maar ze gaan ook nog eens niet lang mee. Van de hoeveelheid licht die een gloeilamp levert, wordt 5% tot 10% omgezet in licht. De overige 90% tot 95% wordt omgezet in warmte. Die warmte verdwijnt vervolgens in de lucht, wat nadelige gevolgen heeft voor het milieu: broeikaseffect en dus klimaatsverandering.

Milieuvriendelijke verlichtingsmethoden

De afgelopen decennia zijn er diverse andere soorten verlichtingsbronnen ontwikkeld. De ene al milieuvriendelijker dan de andere. Als je een lamp aanschaft, kun je zien hoe energiezuinig de lamp is aan het energielabel. Heeft de lamp geen energielabel? Dan moet je kijken hoeveel lumen (lm) en het aantal watt er op de verpakking staan. Lumen is een maat die inzicht biedt in hoeveel licht een lamp geeft. Je lamp is het energiezuinigst wanneer deze zoveel mogelijk lumen per watt bevat.

Verlicht energiezuinig

  • Vervang je gloeilampen en halogeenlampen door milieuvriendelijke opties;
  • Maak optimaal gebruik van het daglicht;
  • Laat lampen niet onnodig branden als je een ruimte niet gebruikt;
  • Zorg ervoor dat je spaarlampen, tl-lampen en led-lampen niet in de vuilnisbak belanden. Deze horen namelijk bij klein gevaarlijk afval (KGA). Op de website van je gemeente kun je terecht voor meer informatie over de manier waarop deze inzameling gebeurt. Gloeilampen en halogeenlampen kun je wel gewoon bij je restafval gooien;
  • Kijk goed naar het energielabel. Als deze niet op de verpakking staat, neem dan een lamp met zoveel mogelijk lumen per watt.

Wij gebruiken cookies en vergelijkbare technieken om de website te verbeteren en relevante advertenties bij derden te tonen.