Gas: alles over gas in België

Vele huishoudens hebben naast elektriciteit ook gas. Dit voor verschillende doeleinden: warm water, koken of verwarming. Elke energieleverancier heeft andere tarieven. Net zoals bij elektriciteit kun je kiezen voor een variabel of vast tarief. Wat je betaalt per kubieke meter gas hangt af van het energiecontract dat je hebt bij je huidige energieleverancier.Gas

Gas in België

België heeft geen eigen gasreserves. Belgische gasleveranciers zijn afhankelijk van andere landen die gas produceren en aanleveren. Landen die aan België gas leveren zijn onder andere: Nederland, Noorwegen, Qatar, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Eens het gas over de Belgische grens is, zorgt Fluxys voor het gastransport. In België is Fluxys de beheerder van het vervoernet van gas. Het transport van gas gaat via pijpleidingen. Er zijn zowel landpijpleidingen, als onderzeese pijpleidingen. Daarnaast kan gas ook vervoerd worden onder druk of als een vloeistof (LNG).

Kosten gas

De prijs voor gas bestaat, net als bij elektriciteit, uit verschillende onderdelen. De gasprijs wordt bepaald door je gasleverancier. Jij kunt kiezen bij welke energieleverancier je gas wilt afnemen. Hierbij kun je kiezen voor een vast of variabel tarief. Met een vast tarief verandert je gasprijs niet tijdens de looptijd van je contract. Met een variabel tarief kan de gasprijs hoger of lager worden. Daarnaast heb je het transportnettarief. Dit betaal je voor het vervoer van het gas over het vervoernet. Ook betaal je heffingen aan de overheid voor gas. Deze bestaan uit een energiebijdrage, een federale bijdrage en een bijdrage voor het energiefonds.

Gasprijzen vergelijken bij Pricewise

Bij Pricewise kun je binnenkort gemakkelijk gasprijzen vergelijken. Je kunt de gasprijzen van onze energiedeals bekijken door te klikken op “Meer info” bij de energiedeal van jouw keuze. Pricewise vergelijkt de volledige energiemarkt voor jou. En we bieden exclusieve deals aan. Zo weet je zeker dat je de scherpste gasprijs te pakken hebt.
 

Wij gebruiken cookies en vergelijkbare technieken om de website te verbeteren en relevante advertenties bij derden te tonen.